De term Preventieve Geneeskunde komt uit de Verenigde Staten waar het bekend staat als “Functional Medicine”. Daar is het reeds een wetenschappelijk erkend en beproefd vakgebied om mensen preventief gezond te houden dan wel weer gezond te maken.

Preventieve Geneeskunde richt zich op het identificeren en aanpakken van de oorzaak van verschillende ziektebeelden. Elk symptoom of diagnose kan een van de vele oorzaken zijn die bijdragen aan de ziekte van een persoon. Lichamelijke problemen uiten zich in organen, weefsels en cellen. Deze klachten hebben allemaal bepaalde oorzaken en om die te kunnen vinden hanteren we het zogenaamde systeemdenken. Dit is een wetenschappelijke benadering waarbij wordt gekeken wat de interactie is tussen de verschillende onderdelen en processen in ons lichaam.

Een voorbeeld om eea duidelijk te maken; zoals de afbeelding hieronder illustreert, kan een diagnose het gevolg zijn van meer dan één oorzaak. Zo kan een depressie worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, waaronder ontstekingen, spijsverteringsklachten en stress. Evenzo kan een oorzaak zoals een ontsteking leiden tot een aantal verschillende diagnoses, waaronder een depressie, auto-immuunziekte en kanker. De precieze manifestatie van elke oorzaak hangt af van de genen, omgeving en levensstijl van het individu. Alleen behandelingen die de (juiste) oorzaak aanpakken, zullen blijvende voordelen hebben en dus de gewenste resultaten opleveren.

Verandering van voeding, supplementen, beweging en stress staat centraal binnen de Preventieve Geneeskunde. Er worden dan ook veel interventies gedaan met Orthomoleculaire Therapie (inzet van optimale concentraties van onder andere vitaminen, mineralen en sporenelementen die een lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren en om op deze wijze bepaalde aandoeningen te behandelen). Deze therapie vormt een belangrijk onderdeel binnen de Preventieve Geneeskunde. Basiskennis van de Reguliere Geneeskunde is tevens van essentieel belang.
In Nederland bestaat slechts één volwaardige opleiding Preventieve Geneeskunde, namelijk aan het Opleidingsinstituut voor Preventieve en Functionele Geneeskunde (OPFG) in Vianen.

Enkele voorbeelden van ziektebeelden die goed te behandelen zijn met Preventieve Geneeskunde:

Darmklachten / spijsvertering
Crohn, Colitis Ulcerosa, Chronische obstipatie / diarree, PDS, Maagzuur / maagbranden

Hormonen
Cortisol, Dhea, Oestrogeen / progesteron

Schildklier
Hypothyreoïdie / hyperthyreoïdie, Hypothyreoditis, Hashimoto / Graves

Auto-immuun
Reumatoïde artritis, Lupus, MS

Huid
Psoriasis, Rosacea, Dermatitis, Acne

Intoleranties
Darminfecties (Helicobacter Pylori), Parasieten, Voedselintolerantie, Chemische intolerantie

-Gedrag en voeding (bij kinderen)
ADHD, Autisme

-Overig
Lyme, Pfeiffer, Epstein-Barr, Depressie,  Angststoornis, Hoge Bloeddruk, Hoog Cholesterol, Hoog Gewicht, Diabetes

En uiteraard is Preventieve Geneeskunde een uitstekende manier om preventief met je gezondheid aan de slag te gaan!

Contact

Willem Trip
MBOG Orthomoleculaire Therapeut
Claus Sluterweg 315
2012 WS Haarlem
mob: +31 (0)6 22571653
info@willemtrip.com

BTW: NL003250585B08
KVK: 77859871
Bank: NL27RABO0356192008 tnv Willem Trip Therapie
EORI: NL4759980476

Privacyverklaring
Algemene voorwaarden

Stuur een Whatsapp aan Willem